In tijden van quarantaine door COVID-19, beter bekend als ‘het Corona-virus’ is het tijd om eens stil te staan, te reflecteren, terug te kijken. Alle dingen die zo vanzelfsprekend leken blijken dat niet te zijn. Dingen zoals de heilige zondagsvulling. In onze ‘kerk’ AKA de Roda kantine. Of wat te denken van je zaterdagavond; Café Monet of Long John’s pub. Mag en kan allemaal niet meer. Hebben we het al over werk gehad? Ja, die doordeweekse hobby. Die moet vanuit huis.
In dit soort tijden wordt men voor allemaal dilemma’s gezet. Want wat moet je nu doen in je vrije tijd wanneer niet meer mag? Daarvoor hebben wij een uitvinding…

Bent u fan van GTST? Gek van Vampire Diaries? Kreeg vlinders van Onderweg naar Morgen? Dan hebben wij een fantastische nieuwe rubriek voor u. Slecht geschreven, gaat nergens over en aan het einde van de rit voel je je stiekem een beetje vies van jezelf. Wij presenteren u een opfriscursus Zondag 11. Negen delen terugblikken naar gouden Zondag 11 momenten, toen Corona nog werd geassocieerd met een goudgele rakker in plaats van blaftyfus.

Episode 9: Kampioenen!
Aan alles komt een einde. Aan het voetbalseizoen, je carrière, je biertje, het kraakbeen op je knieën, de coronacrisis en zelfs de ellenlange Quarantine diaries. Vandaag deel 9, de apotheose van een serie die in een merkwaardige tijd zijn levenslicht zag. Na zo’n lange serie is niets dan ook logischer om af te sluiten met het ab-so-lute hoogtepunt van 10 jaar gekkigheid: het kampioenschap van 2014.
In 2014 was men bezig met het vierde seizoen in de Zevende klasse. Een klasse gekenmerkt door een enorm niveauverschil. De top vijf zat altijd redelijk dicht bij elkaar waar de rest van de competitie vaak met 5, 6, 7-0 werd verslagen. Niet bepaald entertaining te noemen. Toch lukte het Zondag 11 in voorgaande jaren niet om kampioen te worden. Het eerste jaar was men te slecht, het tweede jaar te brak, het derde jaar was er nét die ene ploeg die beter was. Het vierde seizoen MOEST het lukken.

Begin 2014: Zondag 11 lag maanden op koers maar verloor uit bij concurrent HVC, in een wedstrijd die het niet mócht winnen. (Een wedstrijd vol met dwalingen en dubieuze zaken waar we verder niet over gaan uitweiden) Door deze wedstrijd moest Zondag 11 de champagne tijdelijk terug in de koelkast zetten en de resterende wedstrijden winnen om geen beslissingswedstrijd te hoeven spelen. De beslissingswedstrijd zou men namelijk uit bij de nummer 2 (HVC, veel slechter doelsaldo) moeten spelen, en men wist nog maar al te goed hoe de vorige wedstrijd ging… Bedenk daar bij dat de KNVB zijn handen niet vuil wilt maken aan dit soort low-level ‘risicowedstrijden’. Een scheids of observator zou men niet sturen. Een beslissingswedstrijd zag Zondag 11 dus niet zo zitten.
Er werd gewonnen op een modderpoel tegen Buitenboys uit Almere, waardoor Zondag 11 alleen nog thuis moest winnen van SV Baarn om zich tot Kampioen te mogen kronen. Roda had het in eigen hand.

18 mei 2014. Een zondag waar het hele elftal weken, maanden, naar had toegeleefd. Coach Pep schreef al tijden over het naderende kampioenschap in een wekelijkse rubriek van de Leusder krant.
De voorspellingen waren fantastisch. Zon, 27 graden. Wauw! Er was maar één vraag, nouja, twee vragen dan, die door iedereens hoofd spookte(n). Gaat het gebeuren? En, is het al zondag? Alle voorbereidingen waren gedaan. Het moest wel toch?
Men besloot voor de teamspirit eerder te verzamelen. Samen ontbijten, geregeld door enkele teamgenoten. Na het ontbijt werd snel de champagne koud gelegd waarna men zich naar de kleedkamers bewoog. Ondertussen sprak men nog enkele spelers van SV Baarn. “Wij kunnen niks, we hebben gisteren een toernooi gehad en gezopen. We komen eigenlijk alleen deze wedstrijd spelen omdat jullie kampioen kunnen worden.” Zeiden ze. Want dat HVC? Dat vonden ze ook maar niks.

Met mascotte en gespannen koppies betraden de spelers het veld. De uitwedstrijd tegen SV Baarn was namelijk nog knap lastig, daar werd na een achterstand uiteindelijk met 3-5 gewonnen door late goals. Des te anders verliep de thuiswedstrijd.

De spanning was nergens voor nodig. Na welgeteld 30 seconden lag de 1-0 erin. Twee minuten later de 2-0. Weer enkele minuten later de 3-0. Er werden nog enkele HVC spelers langs de zijlijn gespot, kijkend of Zondag 11 wel zou gaan winnen. Na ongeveer 5 minuten en drie doelpunten hielden ze het voor gezien. HET GING GEBEUREN! Zondag 11 liep over SV Baarn heen, die duidelijk vermoeid waren van de dag ervoor.
Het werd een spektakel voor zowel spelers als toeschouwers, die in grote getalen waren vertegenwoordigd. Het werd 9-1 voor Roda. Gezien de vermoeidheid, de warmte en een stand die totaal niet meer van belang was, werd er na 75 minuten afgefloten. ZONDAG 11 KAMPIOEN 2013/2014!!!

De champagne die langs het veld was gezet, werd geopend. Spelers vierden feest, meters bier werden aangesleept. Het feest ging van start op het veld om na een half uur voortgezet te worden in de kleedkamer. Na een verfrissende douche (de boilers deden het niet na de kleedkamerbrand in maart 2014) en gekleed in speciale kampioenshirts, zocht men de kantine op, waar men door een grote schare supporters en Roda-spelers welkom werd gehuldigd. ‘We Are The Champions’ van Queen schalde uit de speakers van DJ Mad-Ice, die na zijn pensioen bij Zondag 11 een jaar eerder, had aangegeven bij een eventueel kampioenschap gratis te willen draaien. (Heeft ie spijt van gekregen)

‘Papa’razzi Aalt schoot als een bezetene met zijn camera om de momenten, die men de dag erna overduidelijk zou zijn vergeten, te schieten. Bier en gedestilleerd vloeide rijkelijk. Er was voor €1500,00 bier geregeld met Roda. Zo’n €1250,00 uit de kampioenspot en €250,00 sponsoring van de Zondag commissie. (waarvoor dank) Het vloog er doorheen. Ongeveer 3 uur had men nodig om het weg te zuipen. De week erna moest er met de pot rond worden gegaan om een restbedrag van enkele honderden euro’s af te tikken.

Echter kon men dit niet zomaar voorbij kunnen laten gaan zonder iedereen van Zondag 11 in het zonnetje te zetten. Spelers werden individueel gehuldigd, voetbalvaders en scheidsrechters werden bedankt. Maar de coach? Daar had men nog iets speciaals in petto.
Er werd een stoel in het midden van de kantine gezet, coach Pep moest gaan zitten. Men ging in een kring er omheen staan, muziek werd ingezet (Voelt u hem aankomen?) en plotsklaps kwam een schaars geklede verpleegster uit de bestuurskamer aangerend. Het was Samantha! (graag dit keer wél goed onthouden Luís!) De stripper van M-Ugls verjaardag! GEKKENHUIS!!! Coach Pep werd sensueel bereden onder goedkeuring en toeziende ogen van Zondag 11-spelers en aanhang. Genieten geblazen.

Alles aan deze dag klopte. Het weer, de eindstand, de sfeer, de muziek, de stripper. Zelfs sponsor Bella Venezia 2 deed mee. Die verzorgde tegen gereduceerd tarief het avondeten door 30 pizza’s te bezorgen. Top!
Na een wilde derde helft, en met een goede pizza als bodem, besloot men te verhuizen naar de Korf voor een vierde helft. Men mocht daar een potje bowlen, wat werd gesponsord nadat Zondag 11 daar een seizoen lang regelmatig was wezen kegelen.
Wat begon met bowlen eindigde in een spontane kroegentocht door Leusden. Eetcafé Dikke, Café de Swartesteegh en weer terug naar Monet. Alle kroegen werden aangedaan. Waar en wanneer het eindigde? Niemand die het weet. We vermoeden ergens na middernacht. We weten wel hoe de mensen eindigde; zo blauw als een tientje. Gelukkig had iedereen nog een, of meerdere, dagen vrij genomen.

Toen het stof weer ging liggen keek men terug op een fantastisch seizoen. Kampioen Zevende klasse, kwart- of achtste finale beker (met alleen maar resterende tegenstanders uit de top van Vierde en Vijfde klasse). Er waren zelfs even geluiden dat een gedeelte van het team zou worden overgeheveld naar het tweede elftal maar uiteindelijk vonden deze jongens het leuker om gewoon in dit idiote elftal te blijven.
Er vertrokken uiteindelijk wel enkelen die graag wel hogerop wilden waardoor Zondag 11 met een uitgekleed elftal promoveerde naar de Zesde klasse. In deze Zesde klasse werd Zondag 11 in zijn eerste seizoen bijna weer kampioen. Echter liet het de titel op het laatste moment door zijn vingers glippen waarna het helaas nooit meer echt dicht bij de titel is gekomen.

Vele jaren en mutaties later is Zondag 11 enorm veranderd. Jongens kwamen, jongens haakte af. De wilde haren zijn er inmiddels af waar voor velen de studententijd achter hen ligt en de verantwoordelijkheid van het werkende-, en het gezinsleven roept. Gezellig is het echter nog steeds en we hopen dat dit ergens in september 2020 weer rustig kan worden voortgezet.
Dit jaar viert Zondag 11 zijn 10-jarig jubileum. Dit gaat gevierd worden in 2021 met, zeer waarschijnlijk, een team-midweek in het buitenland. Houdt uw vrouw en kinderen binnen!

Nu zullen we veel veteranen hebben teleurgesteld met de serie, gezien we vele legendarische momenten niet hebben kunnen aanstippen.

Om iedereen toch enigszins tevreden te houden; een opsomming van honorable mentions:
– Koekoek’s Koekoek bij Hoogland in minuut 91.
– Lurling’s uitschrijfmomentje.
– Torres’ ‘kin’cident.
– Doppies’ schwalbe.
– Pep’s minuutjes op Texel.
– De winterbanden van Lurling.
– Het mollen van ‘Wie-is-de-mol?’
GEEF ME ÉÉN BAL!
– M-Ugl’s hek-nekken.
– Will.i.a.m.’s trukendoos.
– ‘Voorspelbare negah!’
– M-Ugls impressie van nr. 3

– De Hakhorst terreur.
– Matsu zonder bluetooth.
– Topgun’s mannetje thuis.
– CamelToon’s brommobiel zonder peut.
– Mad-Ice’s wissel.
– Diarree’s elleboogmomentje.
– Je stond veel te vrij…
– Pap, ben je nog wakker? (het was 19.00 ’s avonds)
– De Swaffel van TYM.
– De ‘geboorte’ van Blauwe Ed en Taxi (B)Lau
– SJOERD!
– En nog veel meer…

The end!


NEE TOCH?!
Ja, Echt.

PANIEEEEEEEEEK!

kusjes

#4 Preses Journalistiek Luleeneindweg A.K.A. Lurling

Quarantine Diaries – More episodes

– Quarantine Diaries Episode 1: 6A
– Quarantine Diaries Episode 2: SV Aurora
– Quarantine Diaries Episode 3: KIJK MIJN VOORWIEL!
– Quarantine Diaries Episode 4: Adje Barf
– Quarantine Diaries Episode 5: de Driewieler
– Quarantine Diaries Episode 6: Surprise!!
– Quarantine Diaries Episode 7: ‘The Yesman Factor’
– Quarantine Diaries Episode 8: TURBO TURBO!
– Quarantine Diaries Episode 9: KAMPIOENEN!