Wanneer september nadert begint er altijd een interessante periode. Een periode van transitie en reflectie. De stof van het transfergeweld daalt neer, de dagen worden korter, nachten lengen,  pepernoten liggen weer in de winkel maar ook de nieuwigheid van het seizoen en tactieken van (nieuwe) coaches neemt af en het ‘mogen’ wordt moeten.

In deze mystieke periode gonst het vaak van wilde geruchten en betrapt men elkaar meer dan eens op rigoureuze stappen. Spelers worden last minute wel/niet verkocht en koppen van trainers willen rollen. Meest recente voorbeeld ‘(former) Champion of Europe’ Thomas Tuchel, (inmiddels) former-coach van Chelsea. De start werd als (allemaal) onvoldoende beoordeeld en meneer mocht vertrekken. Graham Potter volgde hem nadien op.

Op het Burgermeester Buiningpark was het volgens jaarlijkse traditie wederom een onrustige periode. Het vertrouwen in coach Pep leek andermaal tot een dieptepunt gezakt (ondanks een korte opleving middels een 2-1 overwinning) door de 7e (!!!) uitschakeling op rij in de groepsfase van de vuurbeker. Dit terwijl juist door coach Pep de duimschroeven waren aangedraaid. De trainingsintensiteit zou in de voorbereiding op het nieuwe seizoen naar verluid zelfs onethisch hoog hebben gelegen.

Kerst leek dit jaar daarom vroeg te vallen voor de coach waar speler/scheidsrechter Fapsok niet om treurde: “Ik werk mij de hele week uit de naad en mag in de avondjes nog schriftjes nakijken en oudergesprekken zitten houden. Voetbal is voor mij een uitlaatklep en keek heel erg uit naar de avondwedstrijden van de knock-outfase. Dacht ik eindelijk een goede reden te hebben om de papa’s en mama’s niet wéér te hoeven uitleggen waarom Anne-Fleurtje geen VWO-advies krijgt… liggen we er WEER uit. Ik heb er zoals je merkt goed de pest in en weet niet of Coach Pep het tijd kan keren.”  

Ook Boze Ed toonde zich van zijn boze kant. “Coach Pep is niet meer van deze tijd. Zijn spelopvatting is primitief, zijn opstellingen discutabel en uitspraken wazig. Als linksmid vertelde hij mij in te beelden de bal als een snaai te zien want dan zou ik gegarandeerd punten opleveren!?! Wat moet ik daarmee? Oh, en zijn preken wil ik het niet eens over hebben. Ook zie ik hem tijdens wedstrijden aantekeningen maken op een stuk perkament(us), hoogst merkwaardig.”

Tot slot voelde Torres de noodzaak te reageren. Torres bekend om zijn flitsende acties, souplesse van een Guinese limbodanser en handelingssnelheid van een tractor op zonnebloemolie voelde zijn onvrede een kookpunt bereiken. “Bij de meeste recente nederlaag zat ie tegen mij te mekkeren dat ik niet zo aan de bal moest dreuzelen want dan zou hij mij op de azkabank zetten. Ik heb van schrik diezelfde ganze nacht tegen Abracadalana aan gehuild.”

Pittige uitspraken van spelers die door de buitenwacht qua aanzien hoog in de groepshiërarchie werden geschat, hetgeen leidde tot het feit dat zelfs Roda’46 zich genoodzaakt voelde op zijn instaswek pagina te reageren, normaliter gereserveerd voor de elite-van-de-elite-van-de-elite teams van de vereniging. Opgetekend werd dat de directie nog ‘het volste vertrouwen‘ had in coach Pep Mispelblom en afstand nam van de geruchtenstroom rondom diens persoon en zogenaamde opvolger.

Want geruchten zoals u leest, waren er alom. Welke trainer zou er uit de hoge hoed worden getoverd? De drukpersen draaide overuren, de kranten stonden vol. Want er was een hardnekkig gerucht over een mythische opvolger.

Het zou gaan om het jongere broertje van recent gepresenteerde Chelsea coach Graham Potter, genaamd Harry. Een coach die in de krochten van het Engelse voetbal een notoire reputatie had vergaard met het betoverende aanvalsspel dat hij zijn teams laat spelen.

Naar het schijnt zou hij staan te trappelen om het (tover)stokje over te nemen van coach Pep, zou zijn plannen al hebben liggen en klaar zijn om de bezem door de selectie te halen. Hij zou zich al hebben zien staan langs de kalklijnen van de Rood-Zwarte Leusdense vereniging. “Deze (zwein)trein komt maar één keer langs in je carrière.” was naar verluid van zijn lippen zijn opgetekend waar anderen zelfs claimde dat hij al een contract voor 9 ¾ jaar had ondertekend.

Ondanks alle rumoer toont coach Pep zich strijdbaar. “Het seizoen is nog lang en telt nog 26 finales. Geef mij één maand en men zal zien, TIEN PUNTEN VOOR ZONDAG 11!!”

Vanaf een afstandje blijft het echter gissen. Staat de mispelbom op barsten? Valt Kerst dan tóch in september? Of valt de boel nog te lijmen? Of is het expecto patronum van de supporters gewoon ieder jaar veel te hoog? De tijd zal het leren.

#4 Chef Zwerkbal