Na welgeteld zeven seizoen met elkaar (en met name met coach Pep) te hebben overleefd staat Zondag 11 aan de vooravond van seizoen acht. Dit vraagt voorbereiding. Waar spelers elkaar gedurende de zomer verbaasde door massaal op te draven voor de bekende trainingsavonden was het ditmaal tijd voor de eerste krachtmeting. Net als vorig jaar was er een oefenwedstrijd geregeld tegen een eveneens (relatief) jong senioren-elftal van Amsvorde. Een sportief en gezellig elftal wat eveneens uitkomt in de zesde klasse.

Waar vanuit de commissies van de Zondag positief werd gereageerd (zo werden sleutels voor de kleedkamers verstrekt) leken enkele anderen binnen Roda minder happig. Omdat ’s zomers de doelen altijd op slot gaan moest er ook daar een sleutel voor worden geregeld. Deze wou men echter niet verstrekken, omdat de selectietraining pas de volgende dag van start zou gaan. Omdat Zondag 11 nou eenmaal onder een select, maar niet ‘selectie’ gezelschap word geschaard moest er dus gespeeld worden met doelnetten die nog omhoog stonden. Jammer …

Netten omhoog of omlaag. Voor de échte liefhebber mocht het de pret niet drukken. Met een fijn zonnetje en een temperatuur rond de 22 graden kon er onder leiding van The Yesman worden afgetrapt met de volgende elf: Mini-Sok. Poevermans, Lurling, Jauke, Fapsok. Blauwe Ed, Rat, Blauwhuis, El Kilo. Torres en Sherlock. Gezien de verwachte afwezigheid van Maxima en Raghoel, gecombineerd met de iets minder verwachte afwezigheid van Fopgun en Rukco en de daarbij opgetelde blessures van Schaapie en Das Rauch was het toch wel redelijk fijn dat Jauke van de opleidings(zaterdag)tak graag wedstrijdritme wou opdoen. Met wissels M-ugl als grens en sTom als bierkoerier was de spoeling niet al te breed.

Al vrij snel werd duidelijk dat het Amsvorde van 2017 een stuk sterker voor de dag kwam dan die van 2016. Naar verluid was bijna de helft van het team ingeruild voor betere spelers, wat zich weergaf in de krachtverhoudingen op het veld. Zondag 11 was zoekende en werd bij vlagen teruggedrukt. Amsvorde combineerde er voor een eerste wedstrijd lustig op los waardoor Roda niet veel anders kon doen dan tegenhouden. Het leverde snel een vroege voorsprong op…
Door een vlotte combinatie door het centrum kon de spits worden weggestuurd. Door een niet kloppende buitenspelval kwam hij oog-in-oog te staan met Mini-Sok en faalde niet. 0-1 We spelen dan vier minuten.

Roda deed zijn best zich te herpakken maar bleef moeite houden in zowel balbezit als dat van de tegenstander. Passes waren slordig, kwamen niet aan, coaching leek te ontbreken. In balbezit van Amsvorde werd keer op keer de vrije man gevonden door een overtalsituatie op het middenveld. Roda had het zwaar.

Toch vielen er kansen te noteren. M-ugl, die ambitieus centraal achterin inviel, stuurde met een gevoelige steekbal Fapsok de diepte in. Fapsok aarzelde niet, schakelde bij en dook als Max Verfappen op voor de keeper. De bekro(o)ning liet hij echter achterwege. Met het gehijg van zijn directe tegenstander in de nek, die lijdzaam toekeek op een metertje of 20 afstand, schoot hij de bal over de goal naar veld 2.
Ook was er een kans te noteren voor El Kilo, die goed werd vrij gespeeld door Blauwhuis maar vergat oog te houden voor de meegekomen teamgenoten. Ook werden enkele schoten uit de tweede lijn gekraakt.

Met een licht overwicht voor Amsvorde maar met een Roda dat steeds meer grip leek te krijgen werd de rust gehaald. Grote wijzigingen en wijze woorden, die we al in geen jaren meer horen van coach Pep, ontbraken waardoor er vrij snel weer kon worden afgetrapt. Alleen sTom (die na maanden campagnevoeren voor PvdAfwezigheid weer beschikbaar was) werd ingebracht op rechtsachter.
Het spelbeeld van de tweede helft vertoonde veel gelijkenis met die van de eerste. In de eerste tien minuten had Zondag 11 het bijzonder zwaar. Amsvorde kwam goed uit het zonnige vakje naast de thuis dug-out en drukte Roda ver terug. Met enig fortuin werden enkele grote kansen verijdeld door onder andere een adequaat optredende Mini-Sok.

Na deze eerste fase kantelde het spelbeeld. In balbezit leek Roda meer vertrouwen te krijgen waar het defensief ook steeds beter leek te staan. Voetballend koste het Amsvorde steeds meer moeite om de juiste oplossing te vinden. Zondag 11 werd steeds dreigender en deelde via Jauke, Lurling en Torres enkele speldenprikken uit. De gelijkmaker hing in de lucht.
De slotfase brak al bijna aan. Zondag 11 moest haast maken. Juist op dit moment valt de corner via Sherlock voor de voeten van Fapsok, wie geen moment twijfelde en tussen een leger van Amsvorde benen het gaatje wist te vinden. 1-1 We leven dan in de 72e minuut.

De slotfase was voor Roda. Roda zette nog maar eens aan en bleef dreigend. Het ontbrak echter aan geluk. Fapsok schoot voorlangs, een bal van Jauke werd van de lijn gehaald, Torres werd gestuit.
Het mocht helaas niet zo zijn. De minuten waren inmiddels weggetikt waardoor arbiter The Yesman gedwongen voor het eindsignaal moest fluiten.

Een matige eerste helft afgewisseld met een degelijke tot goede tweede helft. Voor een eerste oefenwedstrijd een prima resultaat en spelbeeld. En ondanks de rare taferelen rondom de doelnetten een sportieve en vermakelijke pot voor zowel spelers als de toeschouwers. Na de wedstrijd werd er door de teams nog ‘tafel aan tafel’ een geïmproviseerde derde helft gedaan. Zoals wij dat graag zien op zondag. Al met al een geslaagde voetbalzondag.

Over twee weken wordt de voorbereiding afgesloten met het 7×7 toernooi waarna op 3 september het eerste officiële duel van 2017/18 gepland staat. Er zal dan worden afgetrapt in de beker tegen Scherpenzeel 2. Een bekend team dat Roda vorig seizoen ook tegenkwam in de beker en destijds versloeg met maar liefst 7-0.

Wij zien u dan graag langs de lijn!

Praeses journalistiek en publieke relaties,

Lurling